Skip to content
Nieuws

Wat is digital asset management?

wat is digital asset management

Als organisatie is het wenselijk om digitale middelen effectief te beheren. Of het nu gaat om afbeeldingen, video’s, audio of documenten, het organiseren en vinden van deze digitale bestanden kan een uitdaging zijn. Gelukkig is er een oplossing: digital asset management (DAM). Wat het DAM systeem precies is en hoe het jouw organisatie kan ondersteunen, lees je in deze blog.

Wat is digital asset management?

Digital Asset Management (DAM) is een systeem dat wordt gebruikt om digitale middelen te organiseren, op te slaan, te beheren en terug te vinden. Deze digitale middelen kunnen variëren van afbeeldingen, video’s en audio, tot ontwerpen, documenten en nog veel meer. DAM gaat verder dan alleen het opslaan van bestanden. Het biedt een gestructureerde en efficiënte manier om digitale assets te beheren, van creatie tot distributie en archivering.

Het belang van digital asset management

Digital asset management is essentieel voor je organisatie. Zeker nu we leven in een tijd waarin digitale middelen een integraal onderdeel zijn geworden van het zakendoen. Hier zijn enkele redenen waarom digital asset management ook voor jouw organisatie belangrijk is:

Efficiënt beheer en organisatie van digitale bestanden

Met een digital asset management systeem kun je al je digitale bestanden op één centrale locatie opslaan en organiseren. Dit maakt het gemakkelijk om bestanden te vinden en te gebruiken wanneer dat nodig is. Met functies zoals metadata tagging en geavanceerde zoekmogelijkheden kun je bestanden snel filteren op basis van relevante criteria. Denk hierbij aan trefwoorden, datum, bestandstype etc. Dit bespaart tijd en minimaliseert het risico van het werken met verouderde of ongeautoriseerde materialen.

Verbeterde samenwerking en workflow

Een digital asset management systeem bevordert ook de samenwerking tussen teams en afdelingen. Je kunt eenvoudig bestanden delen met collega’s en zij kunnen deze eenvoudig inzien in de centrale beeldbank. Met een DAM systeem kunnen teamleden dus makkelijk bij alle bestanden, ongeacht hun locatie of tijdzone.

Consistente branding en merkbeheer

Voor merkeigenaren is consistentie van cruciaal belang. Een digital asset management systeem stelt je in staat om je merkmiddelen centraal op te slaan en te organiseren. Denk hierbij aan logo’s, huisstijlrichtlijnen, marketingmateriaal etc. Dit zorgt ervoor dat iedereen toegang heeft tot de nieuwste versies van deze bestanden en werkt volgens de vastgestelde merkrichtlijnen. Door een consistente branding over alle kanalen en communicatiemiddelen te handhaven, kun je een krachtig en betrouwbaar merkimago opbouwen.

Digital asset management is essentieel voor je organisatie. Zeker nu we leven in een tijd waarin digitale middelen een integraal onderdeel zijn geworden van het zakendoen. Hier zijn enkele redenen waarom digital asset management ook voor jouw organisatie belangrijk is:

De voordelen van een DAM systeem

Digital asset management software heeft vele voordelen en kan echt meerwaarde bieden aan een organisatie. Om het systeem volledig te kunnen gebruiken is het vaak wel nodig om hier degelijke uitleg over te krijgen. Daar kan een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in digital asset management software bij helpen. 

Enkele voorbeelden van de voordelen van een DAM systeem zijn:

  •         Bestaande bestanden kunnen in bulk worden geïmporteerd, inclusief toegevoegde metadata. 
  •         De software is cloud based, waardoor er niets geïnstalleerd hoeft te worden.
  •         Betrouwbaar, veilig en kwalitatief, vanwege samenwerkingen met betrouwbare, ISO/IEC gecertificeerde partijen.
  •         Velden zijn in te stellen naar de behoeften van de organisatie.
  •         Ondersteuning en begeleiding bij het inrichten van de beeldbank.
  •         Naadloze integratie met andere systemen.
  •         Controle houden over gebruikerstoegang.
  •         Eenvoudig grote hoeveelheden bestanden downloaden of delen, in gewenste groottes en als  een heel album.
  •         Automatische uitlezing van metadata.
  •         Aan bestanden kunnen toestemmingsformulieren worden gekoppeld.

Let op! Niet alle DAM systemen beschikken over bovengenoemde functies.

Hopelijk is na het lezen van deze blog de vraag ‘wat is digital asset management?’ beantwoord en ben je ervan overtuigd dat het iets is voor jouw organisatie. Investeren in een DAM systeem zorgt er immers voor dat je meer tijd hebt om te doen waar je goed in bent! Meer weten over de betekenis van een beeldbank? Lees dan onze blog!